Zwanger?

Een positieve test in je handen? Misschien ben je blij, verwonderd, vol ongeloof of misschien heb je twijfels of onzekerheid. Je voelt misschien al van alles aan je lijf, maar misschien ook nog helemaal niets! Alles kan en niets is gek.  

Je hoeft niet eerst de huisarts te bellen, je kunt je meteen bij ons aanmelden. Dit kan via het aanmeldformulier, maar je mag ons ook rechtstreeks bellen of appen.

Samen plannen we dan een eerste afspraak in voor een intake rond 7-8 weken met daarbij evt. een vroege echo. Ook kijken we naar jullie wensen naar onderzoek voor je ongeboren kind. Het is verstandig om jullie hier al in te verdiepen via de website www.pns.nl.  

Ben je al gestart met foliumzuur en vitamine D? We adviseren je om hier meteen mee te beginnen. Foliumzuur verlaagt de kans op een hazenlip en open ruggetje. Vitamine D zorgt voor een goede groei van je kindje. We adviseren 400 mcg foliumzuur tot 10 weken in je zwangerschap en 10 mcg vitamine D per dag tot je kind 4 jaar oud is. Gezond eten en voldoende water drinken is natuurlijk verstandig. Het voedingscentrum heeft een app (de ZwangerHap) ontwikkeld die je gratis op je telefoon kunt downloaden. Deze kun je raadplegen voor advies wat je wel of niet kunt eten of drinken tijdens de zwangerschap. Handig!  

Download hier de ZwangerHap
Zwangerhap app


"Bij uitgerekend! Verloskundigen wordt er met een dosis positiviteit en humor samen met jou op een veilige en betrouwbare manier het pad van de zwangerschap bewandeld. "

Controles in je zwangerschap


Wij  geven continue begeleiding. Dat betekent dat je een vast gezicht ziet tijdens je zwangerschap en bevalling en in de kraamweek.  We vinden het belangrijk om tijd te geven aan jou, daarom hebben we ruim de tijd ingepland en duren onze consulten 30 minuten. Heb je vaker controle nodig, of wil je juist minder vaak een controle dan is dit allemaal bespreekbaar.  

Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 13 keer op controle. De eerste keer zal rond de 7-8 weken zijn, daarna eerst om de 4 weken, vanaf 24 week kom je om de 3 weken,  vanaf 32 week om de 2 weken en op het laatst zien we elkaar elke week. Tijdens de controle meten we je bloeddruk, voelen we aan je buik naar de groei van de baby en luisteren het hartje van de baby. Ook is er natuurlijk ruimte om vragen te stellen. Op indicatie maken we een echo.  

Miskraam


Helaas gaan niet alle zwangerschappen goed. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam.
Vaginaal bloedverlies komt vaak voor in de eerste 3 maanden van de zwangerschap (20%). In de helft van de gevallen is er sprake van een miskraam .
De meeste miskramen komen vanzelf op gang, soms krijg je vaginale pillen of in enkele gevallen is een curettage nodig. Indien een miskraam doorzet zal de buikpijn en bloedverlies heftiger worden en zul je waarschijnlijk stolsels en weefselresten verliezen. Soms zul je ook het kindje herkennen. Als dit eruit is, zal de buikpijn en bloedverlies  minder worden.

Een miskraam geeft vaak veel verdriet en onzekerheid. Waarschijnlijk was je al over de toekomst aan het fantaseren en opeens valt je droom in duigen.
Ook kun je je schuldig voelen en het gevoel hebben dat je lichaam faalt. Een miskraam kun je meestal niet voorkomen, in 95% van de gevallen is er sprake van een fout in de celdeling. Het gebruik van foliumzuur en gezond eten en drinken kan de kans wel verkleinen op een miskraam.
Het is belangrijk om je verdriet een plek te geven. Praat of schrijf erover, knutsel iets, creëer een plekje in huis voor herinneringen; doe wat past bij jou. Dit is ook waardevol als je miskramen langer geleden zijn.

Vertrouw je het niet qua pijn of bloedverlies, of blijf je verdrietig en kom je er zelf niet uit; bel ons dan.