Bloedonderzoek
We geven je formulieren mee om je bloed te laten onderzoeken bij Certe als je rond de 12 weken zwanger bent. We willen graag de volgende waardes weten:
Bloedgroep, Rhesus-D en Rhesus-c, antistoffen in je bloed, Hepatitis B, HIV en Syfilis. Daarnaast prikken we je op je ijzer en en glucose en vitamine D. Soms komt er iets in de intake naar voren dat we nog iets extra’s meeprikken zoals bijvoorbeeld je schildklierfunctie.
Dit alles is natuurlijk vrijwillig. Je krijgt via ons de uitslag van de resultaten. Indien jij Rh-D of Rh-c negatief bent, willen we graag in de 27ste week nogmaals bloed afnemen om te kijken dat er geen antistoffen tegen je kindje zijn aangemaakt. Rond de 30 weken willen we graag nog 1 x je ijzergehalte weten. Dit kan met een vingerprik. Indien er een indicatie is kun je een OGTT (suikertest) krijgen tussen de 24-28 weken van je zwangerschap. Dit alles kan ook in 1 x, dus geen zorgen als je niet zo van prikken houdt.

PNS (prenatale en neonatale screening)
In de zwangerschap kun je steeds meer onderzoek doen naar je ongeboren kindje. Op dit moment kun je in de zwangerschap de NIPT, 13 weken echo en/of 20 weken echo laten doen om te kijken naar aangeboren of lichamelijke afwijkingen. Indien jullie dit wensen krijgt je kindje in de eerste week na de geboorte een hielprik en gehoortest.
Je krijgt een gesprek met je verloskundige om je te helpen een goede keuze te maken. Belangrijk is om je af te vragen hoeveel je al wilt weten in de zwangerschap over je kindje en wat jullie zouden willen als er uit onderzoek komt dat je kindje een afwijking heeft. Voor de één kan dit fijn zijn om te weten, terwijl dit voor een ander alleen maar onrust geeft. De onderzoeken zijn gratis en niet verplicht.
Wat is de NIPT ?
De NIPT is een bloedonderzoek om te kijken of er aanwijzingen zijn dat jouw kind down-, edwards- of het patausyndroom heeft. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden, dat heet nevenbevindingen. Je kiest zelf of je deze wilt weten. Vanaf 1 april 2025 kun je hier niet meer voor kiezen. De nevenbevindingen worden vanaf deze datum altijd meebepaald wanneer je voor de NIPT kiest.
Bekijk hier de video met meer uitleg over de NIPT
NA DE GEBOORTE
In de eerste week na de geboorte komt een medewerker van de jeugdgezondheidszorg bij jullie langs voor de hielprik en gehoortest. Met het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. Deze zijn meestal niet te genezen, maar wel te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Als een ziekte snel na de geboorte wordt ontdekt, kan de behandeling ook snel beginnen. Dit kan ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van je kind voorkomen.
De gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, onderzoekt of je baby goed kan horen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Je kind merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.
meer info over de hielprik en gehoortest:
Screeningen na de geboorte | Prenatale en neonatale screeningen